אז מה אם זה כתוב בהסכם הגירושין?
לאחר הגירושין, האישה ויתרה על הדירה המשותפת והבעל התחייב לתשלומי המשכנתא. שרשרת אירועים שהחלה בחוסר תשומת לב לפרטים הסתיימה בחוב עצום של האישה לבנק למשכנתאות
כשאנשים מתחתנים, הם מקווים שהאושר המשותף יימשך לעד. רבים מהם אף ממתינים עד לנישואין על מנת לסיים את פרק השכירות בחייהם ואז לוקחים משכנתא, קונים בית ומתחילים לבנות חיים משותפים. כיום, יותר ויותר נישואים מסתיימים בפרידה, ובשנת 2013 נרשמה עליה של כ-6% בשיעור הגירושין. כך או כך, טיפול חלקי בחלוקת האחריות למשכנתא עלול להסתיים בתסבוכת של ממש.
לפני כעשר שנים, יואב ואורלי (שמות בדויים), אז זוג נשוי, החליטו לרכוש דירה. הם פנו לאחד הבנקים למשכנתאות ולקחו הלוואה של כ-700 אלף שקלים למימון דירת חלומותיהם. במשך מספר שנים בני הזוג שילמו את החזרי ההלוואה כסדרם והעבירו לבנק סכום שהצטבר לכמה מאות אלפי שקלים, אולם הנישואים עלו על שרטון ולאחר כשש שנות נישואים הם התגרשו.
הפרטים הקטנים – במסגרת הסכם הגירושין, אורלי ויתרה על הבית בעוד שיואב קיבל את הדירה המשותפת ובמקביל התחייב לפרוע את הלוואת המשכנתא. יחד עם זאת, הסיפור הקלאסי לכאורה של פירוק חבילה בין בני זוג הופרע על ידי שרשרת אירועים שהחלה בחוסר תשומת לב לפרטים והסתיימה בחוב עצום של אורלי לבנק למשכנתאות.
כחלק מהסכם חלוקת הרכוש ביניהם, אורלי ויואב פנו לבנק והודיעו על הגירושין ועל ההסדר שנחתם, לפיו יואב יהיה בעלי הדירה הבלעדי והנושא היחיד בהלוואה. אורלי חשבה לתומה שכאן הסתיימה אחריותה להלוואה והתעלמה מדרישת הבנק להמציא ערב כתנאי למחיקת שמה מתיק המשכנתא. יואב לא קיים את התחייבותו להמצאת הערב ולכן הבנק לא הכיר בחלוקת הרכוש והשאיר את אורלי כלווה בתיק המשכנתא. היא מצדה לא דאגה לוודא את המחיקה – ובכך ביצעה טעות קריטית.
זמן קצר לאחר הגירושין יואב נקלע למשבר כלכלי. חשבון ההלוואה צבר חובות ובסופו של דבר הוא עזב את הדירה והשאיר את טיפולה בידי הבנק. אורלי התעלמה מהעניין; מבחינתה, הסכם חלוקת הרכוש פטר אותה מאחריות להלוואה, וכך, פניות מהבנק אליה נענו בתשובה “הבית וההלוואה אינם שייכים לי, תעשו מה שאתם רוצים”.
לדירה מונה כונס נכסים והבנק פתח בהליכים למכירתה. אורלי לא היתה מודעת לעובדה, שלמרות הסכם הגירושין, המשך הופעת שמה בתיק ההלוואה מתיר לבנק לדרוש את פרעון ההלוואה גם ממנה. לפיכך, חוסר פיקוח מצידה על ההליכים הוביל לחובות של מאות אלפי שקלים, שנותרו גם לאחר שהדירה נמכרה.
למרבה הצער, כינוס נכסים עלול להוביל למכירת הדירה במחיר נמוך משווי השוק, כשלחשבון ההלוואה מתווספות עלויות ההליך עצמו, בין עשרות למאות אלפי שקלים. ואכן, גם בסיפור הנוכחי הדירה נמכרה במחיר שלא כיסה את גובה החוב לבנק, ובחשבון ההלוואה נותר חוב עצום.
לקיחת אחריות – לאורלי לא היתה אפשרות לשלם את הסכום הגבוה שהצטבר, ולא עזרו כל טענותיה בנוגע לוויתור על הדירה, לעדכון הבנק על הגירושין או לבקשה להימחק מהסכם ההלוואה. עד מהרה היא מצאה את עצמה חשופה להליכי גביה דרקוניים של ההוצאה לפועל ולעיקול רכושה, משכורתה וחשבון הבנק שלה.
בסופו של דבר, ייעוץ משפטי חילץ את אורלי מהחובות, אולם שם המשחק הוא לקיחת אחריות. אורלי לא היתה צריכה להסתפק בחתימה על הסכם הגירושין אלא לדאוג ששמה יימחק מהסכם ההלוואה. כל עוד היתה במעמד של לווה בבנק, היה עליה לעקוב ולוודא שיואב משלם את החזרי ההלוואה באופן שוטף. לו עשתה זאת, שנים של מתח, עיקולים ומאבקים משפטיים היו נחסכות ממנה.
תהליך גירושין אינו מסתיים בהסכם חלוקת הרכוש בין בני הזוג. יש לדאוג להשלמת ההליך מול הבנקים ולקבל את הסכמתם למחיקת שמו של אחד מבני הזוג מההלוואה, מהערבות או מחשבון הבנק. אישור כזה, שיכול להיראות סתמי, הוא בעצם ההבדל בין גירושין מסודרים לבין הפיכת החיים לגיהנום.
הכותבת היא בעלת משרד “שולמית שנקלר עורכות דין”, המתמחה בייצוג חייבים מול בנקים ונושים אחרים.