חייב – יחיד
חייב יחיד העומד בפני פתיחת הליכי חדלות פירעון, בין אם אתה שוקל להגיש בקשה בעצמך, ובין אם נושה או נושים הגישו אותה בשמך, מידע זה הוא בשבילך.
הליך חדלות פירעון נמשך כ-4 שנים, עפ"י השלבים הבאים:
- פתיחת ההליך: כ-30 ימים ממועד הגשת הבקשה ועד למתן הצו לפתיחת הליכים. במהלכם יבחן הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (הוא הרשות המנהלית של המדינה האמונה על ניהול הליכי חדלות הפירעון של יחידים, מכאן ואילך – הממונה) את בקשת היחיד ויחליט על פתיחת הליכים או – במקרים מסוימים – על דחיית הבקשה. צו פתיחת הליכים כולל חובה לשלם צו תשלומים חודשי וחובת דיווח חודשית על הכנסות והוצאות. צו לפתיחת הליכים מטיל על היחיד מגבלות שונות הקבועות בדין.
- תקופת הביניים: נמשכת כ-11 חודשים ממועד מתן הצו לפתיחת הליכים ועד למתן הצו לשיקום כלכלי. בתקופת הביניים על היחיד לעמוד בחובות ובמגבלות שהוטלו עליו, לקיים את החלטות הממונה ובית המשפט, ולשתף פעולה עם הנאמנים (עו"ד או רו"ח מהשוק הפרטי אשר עבר תהליך מיון קפדני ובהתאם להוראות החוק על מנת להיכלל ברשימת הנאמנים המסייעים לממונה בניהול הליכי חדלות הפירעון, ובהתאם לסמכויות המוקנות לו על פי החוק. מכאן ואילך – הנאמן) המבררים ולומדים את נסיבות פתיחת ההליך ומבררים את מצבת נכסיו של היחיד ופוטנציאל השתכרותו. הנושים מגישים תביעות חוב באתר הממונה והנאמן יבדוק את תביעות החוב ויכריע בהם. הנאמן, יערוך בירור מקיף על נכסי היחיד, ישלים פרטים ומידע אודות פוטנציאל השתכרותו, וידווח לממונה על התנהלות היחיד ממועד פתיחת ההליך ועד למועד הדיון. בחלוף כ-9 חודשים, הנאמן ידווח לממונה על ממצאי הבירור שערך, והן על בדיקת תביעות הנושים. בנוסף, יגיש הנאמן לממונה תסקיר כלכלי והמלצות לתכנית פירעון או הפטר מותנה. הממונה יבחן את התסקיר יקבל את עמדות הנושים והיחיד ויגיש תסקיר והמלצות לבית המשפט השלום.
- הפטר מותנה: על בסיס המלצות הנאמן והממונה ייערך דיון בבית המשפט השלום שם יוחלט על מתן צו לשיקום כלכלי, או על דחיית ההחלטה, או על ביטול ההליך כולו. צו לשיקום כלכלי יכלול את התנאים לשיקומו הכלכלי של היחיד.
- ביטול ההליך: במקרה שבו ימצא בית המשפט כי היחיד ניצל את הליך חדלות הפירעון לרעה (או לא שיתף פעולה עם הנאמן והממונה, או הפר מהותית את המגבלות אשר הוטלו עליו), יורה בית המשפט על ביטול הצו לפתיחת הליכים, ולא יינתן ליחיד פטור מחובות העבר.
- הפטר לאלתר: ככול שיעלה מהתסקיר כי יכולת ההשתכרות של היחיד אינה עולה על צרכי המחייה הבסיסיים, וכי אין תועלת בהמשך הליך חדלות הפירעון, יינתן ליחיד הפטר לאלתר, ללא תכנית לשיקום כלכלי.
- תקופת השיקום כלכלי: נמשכת בדרך כלל כ-36 חודשים ממועד מתן הצו לשיקום הכלכלי ועד לסיום הליך חדלות הפירעון. בתקופה זו, על היחיד לעמוד בתנאי הצו; הנאמן יעקוב אחר קיום התכנית על ידי היחיד וידווח על כך; כמו כן, הנאמן יפעל למימוש נכסי היחיד בהתאם להוראות הצו, ויעביר את תמורת המימוש לקופת הנשייה. הממונה יפקח על עבודת הנאמן ויכריע בבקשות אשר יוגשו בהתאם להוראות החוק. בסמוך לסיום תקופת השיקום הכלכלי יבחנו הנאמן והממונה את עמידת היחיד בתכנית השיקום הכלכלי לקראת אישור ההפטר.
- קבלת הפטר: והיה והממונה אישר כי היחיד עמד בתנאי התכנית לשיקום כלכלי, יקבל היחיד הפטר, שלאחריו יהיה פטור מחובות העבר, בהתאם להוראות הצו לשיקום כלכלי.
למידע נוסף ומפורט על הליכי חדלות פירעון ליחיד יחיד מאת משרד המשפטים – האפוטרופוס הכללי – הממונה על הליכי חדלות פירעון והרשם לענייני ירושה, הקליקו כאן.