ייפוי כוח מתמשך – איך עושים את זה?
אז איך עושים את זה?
הדרך לעשות זאת הינה על ידי מינוי של מיופה כוח במסגרת ייפוי כוח מתמשך, שיהיה מוסמך לפעול בשם אותו אדם בעתיד, כאשר לא יוכל עוד לקבל או לבצע החלטות הנוגעות לעניינו בעצמו. לרוב, הממנה יבחר במיופה כוח על סמך יחסי אמון וקרבה עמו (לדוגמא: בן או בת זוג, הורים וילדים) או בשל מומחיותו או ניסיונו המקצועי (לדוגמא: רואה חשבון או עורך דין).
עריכת ייפוי הכוח המתמשך והחתימה עליו מתבצעות בפני עורך דין. הממנה יכול לקבוע כי מיופה הכוח הוא המוסמך לקבל בשמו החלטות עתידיות ובכך להשאיר למיופה הכוח את שיקול הדעת לגבי תוכן ההחלטות, או שהוא יכול לפרט מהם רצונותיו ולהנחות אותו לגבי תוכן ההחלטות שיתקבלו בנושאים השונים, וזאת באמצעות קביעת הנחיות מקדימות.
פעולות מסוימות מחייבות הסמכה מפורשת בייפוי הכוח לצורך ביצוען (לדוגמא: מתן תרומות ומתנות בסכומים מסוימים), ואחרות המחייבות קבלת אישור בית משפט (עסקאות במקרקעין, למשל).
ניתן לפעול על פי ייפוי הכוח המתמשך ולעשות בו שימוש רק לאחר כניסתו לתוקף, זהו השלב שבו חדל האדם מלהבין בנושא שלגביו ניתן ייפוי הכוח המתמשך, ועל כן מתעורר הצורך בפעולת מיופה הכוח. את התנאים לכניסת ייפוי הכוח לתוקף, יקבע הממנה.
ייפוי כוח מתמשך לבעלי מוגבלויות – חשוב לדעת
אדם עם מוגבלות המבקש לערוך ייפוי כוח מתמשך, זכאי להנגשה ולהתאמות הנדרשות לצורך קבלת המידע על-פי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות והתקנות בעניינו.
הסדרים משפטים נוספים שמטרתם לסייע ולתמוך באדם המתקשה לנהל את ענייניו בעצמו, על פי בחירתו ורצונו כוללים מינוי תומך בקבלת החלטות – הוא מינוי המאפשר לאדם לקבל החלטות בעצמו, תוך קבלת סיוע וליווי של אדם אחר בתהליך קבלתן, בכל תחום שיבחר. הסדר זה מהווה חלופה לאפוטרופסות. הסדר נוסף הוא מינוי אפוטרופוס: הליך שמתבצע במסגרת בית משפט, נועד לאדם שאינו מסוגל לנהל את ענייניו בעצמו או לקבל החלטות לגביהם. בית המשפט ימנה אפוטרופוס לאדם אם אין אמצעי אחר שיכול לסייע לו בכך, והוא יגביל את המינוי לאותם עניינים ולתקופה הנדרשים.
למידע נוסף באתר משרד המשפטים – האפוטרופוס הכללי, הקליקו כאן
לעיון בתקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (ייפוי כוח מתמשך, הנחיות מקדימות לאפוטרופוס ומסמך הבעת רצון), התשע"ז-2017 – הקליקו כאן
לעיון במדריך המלא למבקש לערוך ייפוי כוח מתמשך באתר משרד המשפטים – האפוטרופוס הכללי, הקליקו כאן
מאמרים וכתבות בנושא:
מהו הכלי המשפטי שינחה את הקרובים שלי כיצד לדאוג לי בשעת הצורך? אתר לשכת עורכי הדין בישראל, יוני 2020
ייפוי כוח מתמשך: למי ולמה זה כדאי? "מעריב", דצמבר 2019
היבטים על ייפוי כוח מתמשך מול אפוטרופסות אתר לשכת עורכי הדין בישראל, יולי 2019