ייצוג חייבים בהליכי חדלות פירעון
משמעות הרפורמה
בשנת 2019 החלה לפעול בישראל רפורמה חוקית אשר שינתה, ייעלה, קיצרה וקצבה את הליך פשיטת הרגל, כמו גם יצרה איזון עדין בין האינטרסים של היחיד אשר חב כספים שאין לו יכולת לשלם, לביו הנושים אשר היחיד חב להם כספים רבים. רפורמה זו מבוססת על חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 והיא נועדה להחליף את הליכי פשיטת הרגל הארוכים, המייגעים והלא יעילים שהיו נהוגים בעבר. רפורמה זו חלה על כל ההליכים שנפתחו מספטמבר 2019 ואילך בלבד. בנוסף לכך, הרפורמה מציגה באור חדש את החייב ורואה אותו כקורבן של הנסיבות, של תאונה כלכלית או פשוט כאדם שקיבל החלטות שגויות שיכולות לקרות לכל אחד, ולא כנוכל שרצה לגנוב כספים ולא להחזירם בזדון. מדובר בגישה מערכתית חדשה, אשר מעוניינת לבוא לקראת החייב אשר מתמודד עם סיטואציה קשה ומורכבת, הן כלכלית והן רגשית. אדם אשר חב כספים שאין ביכולתו להחזיר. התפיסה המערכתית החדשה מעוניינת לשקם את החייב ולאפשר לו לשוב לחיות חיים נורמטיביים ללא חובות ועיקולים אשר מגבילים אותו באופן משמעותי, ומנגד גם פועלת על מנת להשיא את התמורה לנושיו.
איך זה עובד?
חוק חדלות פירעון החדש, למעשה העניק לממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי במשרד המשפטים סמכויות נרחבות להכרעה במרבית הסוגיות הכרוכות בהליכי חדלות פירעון, מלב סכסוכים הדורשים החלטות שיפוטיות. כאשר נושאים אלו יידונו בבית משפט השלום. כאמור, מטרת החוק היא להסדיר את פירעון חובותיו של בעל חוב, בין אם מדובר באדם יחיד או תאגיד, תוך פרק זמן קצוב של ארבע שנים בלבד, ולאפשר לחייב להשתלב מחדש במרקם החיים הכלכליים בחברה כאחד האדם. ההליך כולו נערך לרוב ב 5 שלבים –
- פתיחת ההליך – הצו לפתיחת ההליכים פותח את ההליך והוא ניתן תוך 30 ימים ממועד הגשת הבקשה להליכי חדלות פירעון. בתקופת הביניים הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי יבחן את בקשת החייב ויחליט על פתיחת ההליכים או דחייתם. צו פתיחת ההליכים יכלול חובת תשלום צו תשלומים חודשי, כמו גם חובת דיווח על הוצאות והכנסות החייב. הצו לפתיחת הליכים מקפיא את הליכים הננקטים כנגד החייב (הליכי וגבייה ו/או הליכים משפטיים) אף מטיל עליו מגבלות שונות (איסור יציאה מהארץ, הגבלת החייב מהקמה או ניהול תאגיד חדש, הגבלת שימוש בכרטיס אשראי).
- תקופת הביניים – לאחר מתן צו פתיחת ההליכים, במשך 11 חודשים החייב יצטרך לעמוד בתשלומים ובמגבלות שהוטלו עליו, לבצע את החלטות הממונה ובית המשפט ולשתף פעולה על נאמני תיק השיקום הכלכלי על מנת לקבל צו שיקום כלכלי. נאמני התיק, למעשה ילמדו בשלב זה את נסיבות פתיחת ההליך ויבררו את מצבת הנכסים של החייב, כמו גם את פוטנציאל ההשתכרות שלו. במקביל, הנושים של החייב יגישו תביעות חוב באתר הממונה והנאמן יכריע בהם. לאחר תום 9 חודשים הנאמן ידווח לממונה אודות ממצאיו ויגיש לו תסקיר כלכלי הכולל המלצות לתוכנית פירעון, שיקום או הפטר מותנה. לחייב ולנושיו שמורה זכות תגובה לתסקיר הכלכלי המוגש על ידי הנאמנים. הממונה יבחן את עמדות כל הצדדים – הנאמן, היחיד והנושים, ויגיש תסקיר המלצות משלו לבית המשפט.
- קבלת החלטה – בית המשפט יכריע בשאלה כיצד להמשיך את ההליך לאחר שקיבל את תסקירי הממונה והמלצותיו. בית המשפט יחליט האם לאשר לחייב צו לשיקום כלכלי או לחלופין האם לבטל את ההליך. ההליך יבוטל בדרך כלל במקרים בהם נראה כי החייב ניצל את הליך חדלות הפירעון לרעה, לא עמד בהגבלות, בתשלומים ו/או לא שיתף פעולה עם הנאמן והממונה. בית המשפט אף רשאי ליתן לחייב הפטר לאלתר במקרים בהם החייב הוא חסר נכסים ואף מתקשה לקיים רמת חיים בסיסית. מתן הפטר לאלתר יהיה במקרים בהם נושי החייב לא יזכו לתועלת כלכלית מניהול ההליך.
- שיקום כלכלי – במקרים בהם נקבעה לחייב תכנית שיקום כלכלית – התוכנית תתפרש בדרך כלל על תקופה האורכת כשלוש שנים. בתקופה זו יידרש החייב לעמוד בתנאי התוכנית לשיקום כלכלית (השתלבות במעגל העבודה, תשלום חודשי). הנאמן יעקוב אחר קיום התוכנית ותשלומי החייב, כמו גם יפעל למימוש נכסי החייב הכלולים במסגרת התכנית לשיקום כלכלי. הממונה יפקח על הנאמן ויכריע בבקשות שיוגשו, כמו גם בתום התקופה יבחן ביחד עם הנאמן האם החייב קיים את תכנית השיקום הכלכלי וזכאי לקבל הפטר מיתרת החובות.
- קבלת ההפטר – במידה והממונה יאשר כי היחיד אכן עמד בתנאי התוכנית לשיקום כלכלי, הוא יקבל הפטר שמשמעותו היא כי כל חובותיו ימחקו בהתאם להוראות הצו לשיקום כלכלי.
ליווי עורך דין לכל אורך ההליך
עלינו לזכור שלמרות אי הנעימות של הליך חדלות הפירעון, לעיתים הוא הכרחי, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר על מצבים בהם החייב מיצה את כל האפשרויות שעמדו בפניו, ולא הצליח לעמוד בהסדרים והסכמים עם נושיו. ייצוג בהליך על ידי עורך דין חדלות פירעון מומלץ יעזור לחייב לבחור במסלול המתאים למצבו, ויקל על החייב לקיים את דרישות ההליך.
עורכת הדין שולמית שנקלר – עורכת דין ורואת חשבון – פועלת בתחום כבר למעלה שנים רבות ומתמחה בהליכי חדלות פירעון. עו"ד ורו"ח שולמית שנקלר משמשת כנאמנת בתיקי חדלות פירעון ומכירה את המערכת מבפנים על בוריה, ותוכל לסייע לכם לעבור את ההליך בהצלחה, לקבל את ההפטר המיוחל ולשוב לחיות כאדם התורם לחברה.
קיימים בענף עורכי דין רבים המבטיחים לחייבים הבטחות למחיקת חובות. הבטחות שלא ניתן לקיימם. עו"ד ורו"ח שולמית שנקלר כמי שמכירה את הוראות הדין והנפשות הפועלות ליישומה – תשקף לכם את המציאות ולא תבטיח הבטחות סרק למחיקת חובות מלאה.